Maximalizmus- megbénítja életedet?

Kezdőoldal Blog Maximalizmus- megbénítja életedet?

Megbénít a maximalizmus?

A maximalizmus egy olyan csapda, amibe szinte mindannyian beleesünk. Tökéleteset alkotni lehetetlen. Ezt mind tudjuk, de valamiért mégis újra és újra próbálkozunk, feszengünk, bosszankodunk. Ez persze nem nagy probléma, hiszen így születnek kezeink által fantasztikus teljesítmények, a híres műalkotások és újabbnál újabb technológiai vívmányok is. A probléma viszont sajnos az, hogy tökéleteset alkotni lehetetlen és a tökéletességre való törekvés gátol meg minket abban, hogy amit csinálunk, az hibátlan legyen. Ezt persze túlságosan szívünkre vesszük és így feleslegesen stresszeljük magunkat. Mi állhat a háttérben? Hogyan változtathatunk? Ezek az igazi kérdések, lássuk, mi a válasz.

„ Milyen felszabadító az, ha kényelmesen el tudod fogadni, hogy nem vagy tökéletes”

—  R. Adler and R. Proctor II

stress

A maximalizmus háttere

Talán nem is gondolnád, de a maximalizmus és a halogatás kéz a kézben járnak. Hogy is lehet ez? Hiszen, aki maximalista, az minden projektjét tökéletesen szeretné elvégezni, akkor hogy férhet bele a sokak által lustaságnak ítélt halogatás? Nagyon egyszerűen, hiszen a tény, hogy halogatunk egy teendőt, nem azt jelenti, hogy lusták vagyunk elvégezni azt. Az igazság sokszor ennél sokkal árnyaltabb. Rengeteg ember azért halogat elvégezni egy feladatot, mert úgy érzi, jobban utána kell járnia, vagy tanulnia kell még róla ahhoz, hogy a végeredmény tökéletes legyen, illetve a megfelelő pillanatra vár. Arra az időre, mikor eléggé kreatívnak, kipihentnek és érettnek érzik magunkat a feladat elvégzésére, persze ez az időpont soha nem jön el. Sokszor azért félnek elkezdeni a feladatokat, mert már előre azt gondolják, nem tudják úgy megoldani, hogy az kifogástalan legyen, ezért inkább halogatják elkezdeni azt. Ezen a hozzáálláson persze lehet változtatni.

Nem akarjuk mi, hogy ezután ne adj bele mindent munkádba és ne végezd feladataidat lelkiismeretesen, csak azon szeretnénk segíteni, hogy ne okozzon lelki problémákat a tökéletlenség. A teljesség igénye nélkül, íme, 4 tipp ahhoz, hogy legyél egészségesen maximalista.

1. Húzd meg a határt.

Biztosan te is ismered az örök érvényű 80-20-as szabályt. Ebben az esetben ezek a számok arra vonatkoznak, hogy a termékek 80%-a elkészíthető 20%-nyi belefektetett idő alatt. Tehát, tölthetjük mi az összes időnket valamilyen feladat elkészítésére, de az nem lesz sokkal jobb, mintha egy ponton meghúztuk volna a határt és azt, mondjuk, kész, befejeztem. Hiszen tökéletesítéssel rengeteg időt tölthetünk. De valóban jobb lesz az eredmény, mintha egy ponton abbahagytuk volna? Valószínűleg nem. Ezért érdemes tudnod, hol a határ és ott meg is kell állnod.

2. A teljes képre koncentrálj!

Mikor egy feladatra összpontosítunk, könnyen eshetünk abba a hibába, hogy elmerülünk a részletekben és közben nem figyelünk a feladatra magára. Addig tökéletesítgetjük az apró darabokat, hogy a végeredmény szétesik és nem lesz egységes. Ezért mindig figyelj arra, hogy, ha elmerülnél a teendődben, állj meg néha egy pillanatra, pihenj meg, gondold át, mit is csinálsz, mi is a feladat. Ha kicsit távolabbról nézed a dolgokat, egyből kirajzolódik, hogy mivel is kell igazán foglalkoznod és így nem fogsz abba a hibába esni, hogy feleslegesen tökéletesítesz olyan részleteket, amikkel már nem is kellene foglalkoznod.

Smiling-Woman-Checking-Off-List
maximalizmus

3.Legyen időkorlátod.

Ha azt mondod magadnak, hogy a feladatodat 5 óra alatt kell elvégezned, akkor végezni is fogsz 5 óra alatt. Ha 2 napot adsz magadnak, akkor 2 nap alatt készülsz el. Viszont, ha nem adsz magadnak időkorlátot, beleeshetsz abba a csapdába, hogy túl sok időt töltesz el a tökéletesítéssel és így sosem fogsz elkészülni. Ezért fontos, hogy mindig meghatározd, mennyi időt is szeretnél szánni egy-egy célod elérésére és, ha ez az idő lejárt, fejezd is be a feladatodat. Ez lehet, hogy eleinte nehéz lesz, de hidd el, sokat segít.

4.Nem baj, ha hibázol.

Jegyezd meg, tökéleteset alkotni lehetetlen. Talán nem is kell, hiszen észre sem vennénk, hogy az alkotásunk tényleg hibátlan. 100%-osan elvégezni egy feladatot nem lehet, emellett az állandó tökéletesítgetés nem is hatékony. Ezért hibázz nyugodtan, fogadd el hibáidat, mert ezekből tanulhatsz és így fejlődhetsz.

Reméljük, ezekkel a trükkökkel könnyebben elfogadod az esetleges tökéletlenségeidet és ennyivel is kevesebb stressz ér életed során. Legyen egyel kevesebb dolog, ami miatt aggódnod kell és legyen bőröd mindig tökéletes. Mi minden bőrtípusra kínálunk kozmetikai termékeket, melyek segítenek problémáidon. Ismerd meg bőrtípusod és az annak megfelelő termékeinket, kezeléseinket.

Szerző: Marján Melinda

Kapcsolatfelvétel