Negatív kalóriás ételek

Kezdőoldal Blog Negatív kalóriás ételek

Szerző: Horváth Viktória Diana

Negatív kalóriás ételek

Mire gondolunk, ha azt halljuk, hogy negatív kalóriás ételek? Valószínűleg arra, hogy van egy olyan étel, ami akkor fogyaszt, miközben épp fogyasztjuk. Ez a mítosz megdőlni látszik.

Minden étel elfogyasztásakor bizonyos mennyiségű kalóriát elégetünk, és valamennyit beviszünk a szervezetünkbe. Hiszen a kalória maga az energia, amire a szervezetünknek szüksége van. Ha ezt az energiát a szervezetünk nem tudja hasznosítani, akkor elraktározódik, vagy pedig kiürül. Ezért nem mindegy, hogy mennyi kalóriát viszünk be a szervezetünkbe egy nap alatt. Azonban ebből látszik, hogy egy bizonyos mennyiségre mindenképpen szükségünk van, hiszen az adja az éltető erőt.8633495099_3b316db0d1_b

Az ételek testünkben hőt termelnek, ez adja az energiát. Általában ez az energia, amely az emésztéshez, felszívódáshoz szükséges, nagyjából 10%-ot tesz ki, zsíroknál 3%. A magas rosttartalmú gyümölcsök és zöldségek esetében ez kb. 20%, a fehérjéknél pedig már 30%. Ez azt jelenti, hogy a zsírokban lévő kalóriák 97%-át testünk nem tudja hasznosítani. Ezért emésztődnek nehezebben a zsírok, és ezért fontos, hogy rostokban és fehérjékben gazdag ételeket együnk.negatív kalóriás ételek

Ha negatív kalóriás ételről beszélünk, akkor ennek a mutatónak 100%-nak kellene lennie, de ez lehetetlen, hiszen akkor evés közben folyamatosan egyre éhesebbnek kellene éreznünk magunkat. Az egyetlen olyan táplálékunk, amely negatív kalóriákat tartalmaz, a hideg víz. Azonban ez a mennyiség is annyira minimális, hogy lényegében inkább nulla kalóriásnak nevezhetjük.

Nulla kalóriás étel csak laboratóriumi körülmények között állítható elő. Ez azonban azt jelentené, hogy csak akkor tudunk így étkezni, ha kizárólag mesterséges anyagokat vinnénk be, ami nem életszerű, mindenképp társítjuk valamilyen ételhez. Ha pedig nulla kalóriás italt szeretnénk fogyasztani, tudnunk kell, hogy azok is tartalmaznak valamennyi kalóriát, ráadásul emellett semmilyen, a szervezetünkre hasznos anyaggal nem rendelkeznek. Így tehát érdemes odafigyelni, hogy lehetőleg kerüljük ezeket az üdítőket. Ha tehetjük, inkább igyunk rostokban gazdag valódi gyümölcslevet, vagy vizet.

Nézz szét kezeléseink és termékeink között, és keresd fel a legközelebbi referencia szalont vagy vedd fel velünk a kapcsolatot és mi segítünk megtalálni!

Kozmetikusként nézz szét próbacsomagjaink között!

Kezelések

Próbacsomagok

Kapcsolatfelvétel