Yin–yang diéta – Egyre népszerűbb

Kezdőoldal Blog Yin–yang diéta – Egyre népszerűbb

Yin – yang diéta – Egyre népszerűbb

Más szóval: Tudatosság, tudatos gondolkodás, tudatos életmód.

Manapság egyre többször találkozunk ezekkel a kifejezésekkel, de vajon tudjuk-e, hogy valójában mit is jelent tudatosan élni?

A mai világban szinte mindenki próbálja felvenni a XXI. század diktálta őrült, gyors, stresszes tempót anélkül, hogy tudná, merre tart, és ki is valójában.  Azt se felejtsük el, hogy bőrünk az az érzékszervünk, amelyre először fejti ki negatív hatását stresszel teli életünk. Ha valaki beteg, feszült, ideges, gondjai vannak az emésztéssel, akkor bőre felvevőképessége nem tud aktívan működni. Bőre száraz, halovány, durva lesz. A jó hír viszont, hogy mindig van lehetőség arra, hogy a tudatosság útjára lépjünk és egy teljesebb életet válasszunk magunknak.

Az első és legfontosabb lépés a stressz legyőzése, hogy elfogadod: nem a külső események teremtik a stresszt, de sokkal inkább az, ahogyan kezeled azokat.

skinny-asian-diet-for-women

A távol-keleti szemlélet szerint minden probléma a yin-yang egyensúly megbomlására vezethető vissza. Ugyanis ezek az erők egymással ellentétesek, de kiegészítő mozgásban működnek. Mindennek mi köze van a fogyókúrához? A felborult egyensúly visszaállítását elsősorban a tudatos táplálkozással lehet elérni.

Az ősi kínai filozófia szerint minden mindennel összefügg, minden összhangban és harmóniában van egymással amint az univerzumban, úgy a testünkben is.  Így tehát mindennek egyaránt van jin és jang minősége, egyik sem létezhet a másik nélkül

Addig vagyunk egészségesek, míg ez a két ellentétes erő egyensúlyban van bennünk. Ahhoz, hogy ezt elérd, nincs más dolgod, minthogy egyenlő arányban fogyassz a jin és jang típusba sorolt ételekből. 

A diétáról 

Mivel a diéta a harmóniára törekszik, az ételeket yin és yang értékűekre osztja. Az elv szerint az elfogyasztott ételeknek egyensúlyban kell lenniük. Tartalmazniuk kell a yint és a yangot is. Az étrend mintegy 20-30 százaléka friss, bio zöldségekből, 50-60 százaléka gabonafélékből, a maradék 10 százalékát pedig különféle halételek alkotják.

Kizárólag csak friss, bio zöldséget és gyümölcsöt lehet fogyasztani. Ám ezek közül sem mindegy, hogy milyet. A hagyma, retek, sárgarépa, brokkoli, kelkáposzta és sütőtök fogyasztása megengedett. Alkalmanként ehető paprika, paradicsom, burgonya, kapor, uborka és zeller. A zöldségek párolva fogyaszthatók, de hidegen sajtolt olajban történő sütés is engedélyezett.

Yin – yang diéta

 

A kúra szabályai

Szigorú ugyan, ám éhezni mégsem kell alatta. Viszont 10 napig tart, és nem szabad megszakítani, mert akkor nem éred el a kívánt hatást. A kávé fogyasztása tilos, és vizen, valamint ízesítetlen gyógyteán kívül semmi mást nem ihatsz.

A kúra alatt kizárólag ezek az ételek fogyaszthatók:

A gabonafélék közül a rizs, köles, zab, árpa, búza, kukorica, hajdina fogyasztható.

Méghozzá ezeken a módokon:

Főve: szemes formában vagy friss teljes kiőrlésű lisztből készült puliszka formájában

Sülve: olaj nélkül, az engedélyezett gabonákból készült friss teljes kiőrlésű lisztből sült kenyér

Pirítva, pattogtatva: olaj nélkül teflonban az engedélyezett ételek

Puffasztva:  bármelyik engedélyezett étel lehet, amennyiben nem tartalmaz són kívül más adalékanyagot

Csíráztatott formában nem fogyasztható!

Ritkán ugyan, de leveseket is lehet fogyasztani, melyek szintén csak bio zöldségekből készíthetők. Az ízesítés során szójaszósz, tengeri só használata megengedett.

10 nap = új élet

A diéta időtartama minimum tíz nap, ennél rövidebb vagy hosszabb ideig, nincs értelme folytatni. A tíz nap után érdemes három-négy napig pihentetni a szervezetet, de ez nem jelenti azt, hogy ebben az időszakban degeszre kell enni magunkat. Elkezdése előtt érdemes kikérni orvosunk, dietetikusunk véleményét, hiszen a diéta egy teljes életmódváltozást igényel, mely megterhelheti a szervezetet. 


A kúra hatásai

– A test külső-belső megtisztulásának és könnyedségének érzése

– A vitális erő megnövekedése, nagyobb munkaerő

– Hideggel szemben ellenálló képesség

– Fiatalosabb, üdébb bőr

– Lelki nyitottság, jó kedv

– Testi, lelki megfiatalodás érzése

– Az akaraterő, az önbizalom megerősödése

– A mentális tevékenység megtisztulása (mélyebb és gyorsabb átlátó képesség)

– Megszűnik a zavarodottság, határozatlanság, szétszórtság

– Mélyen átéljük és megértjük a tiszta és egészséges táplálkozás szükségszerűségét

Ha ezt a 10 napos kúrát végig csinálod nemcsak kilóid fogyatkoznak meg jelentősen, hanem pozitív lelki változásokat is tapasztalsz majd kívül-belül. A természetes alapanyagokból készült ételek fogyasztása, kevesebb zsiradék és vörös hús pedig számos betegség (pl. rák, cukorbetegség, érelmeszesedés, csontritkulás, allergiás megbetegedések) megelőzésében segít.

Ha te is híve vagy az ázsiai szemléletmódnak és annak, hogy életünk minden pontjában szükség van a harmóniára és az elemek együttműködésére, ismerd meg Yin Yang termékcsaládunkat, mely szintén ezen az elven alapszik. Kozmetikumaink az ellentétek erejével hatnak bőrödre éjjel és nappal, hogy az egészséges, szép és fiatalos maradhasson.

A legvonzóbb szépség a természetes szépség. A természetes szépség pedig először a bőrnél kezdődik. Próbáljuk meg a napi élet kihívásait nyugodtabban kezelni, a stressz nem oldja meg problémáinkat, de legyengít, elfáraszt és határozottan öregít.  A Yin Yang termékcsalád az ellentéteket egyesíti, hiszen éjjel és nappal is energiával tölti fel a bőrt olyan növényi hatóanyagokkal, melyek a természet bioritmusával harmóniában állva segítik bőrünket. Az egymással tökéletes harmóniában lévő hatóanyagok, áldásos hatással vannak minden bőrtípusra.